Singapore

In Travel by Lili Pataki2 Comments

HAVE YOU EVER BEEN TO SINGAPORE?

ENG: If your answer is no, then close your bathroom door and let hot water run. Once the room is getting steamy:

That’s what it is like to be in Singapore where the temperature hardly drops below 30 degrees. Of course, nothing is unbearable when you’ve already decided to travel this far. This former English colony became one of the most state- of -art metropolis by today. Besides many modern buildings and skyscrapers, the city is also filled with public parks.

HUN: Jártál már Szingapúrban? Ha még nem jártál Délkelet- Ázsiában, akkor képzeld el a következőt: zárd be a fürdőszoba ajtót, engedd meg a forróvizet és amikor már alig kapsz levegőt a párától: ilyen Szingapúr amikor süt a nap és 30 fok fölötti a levegő hőmérséklete. Persze semmi sem elviselhetetlen, főleg, ha rászántál minimum 1 hetet, hogy elutazz egy ennyire távoli országba. Ez az egykori angol gyarmat ma a világ egyik legfejletteb országa. Rengeteg modern épület és felhőkarcoló található, fantasztikus parkokkal.

 

GETTING THERE

ENG: If you’re travel around 10-12 hours from Europe to get to your final destination then you can surely allow yourself to choose a comfortable option and treat yourself a bit. Our transfer was at Doha – the airport is beautiful and extremely tidy. Qatar Airways established 10 years ago owns one of the youngest fleets in the world. Everything went smooth, the cabin crew worked hard to deliver the best service for us. It takes around 8 hours to get from Doha to Singapore which is quite bearable with having privet TV’s integrated into the seat in front of you. You can choose from a lot of movies, series and music to entertain yourself while travelling (this time I’ve watched Baby Driver, Everything, Everything, Blind and The Secret Scripture – I can highly recommend all of them).

HUN: Ha már ennyit utaztál (Europából egy Közel-keleti átszállóval 10-12 óra), megengedhetsz magadnak egy kis kényeztetést. Mi Dohán keresztül utaztunk, a reptér gyönyörű és rendkívül tiszta. A 20 éves Qatar Airways rendelkezik a világ egyik legmodernebb flottájával. Minden működik és a személyzet minden erejével azon dolgozik, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújtsa. A viszonylag hosszú repülőút (kb. 8 óra) elviselhető, hiszen az ülésekbe beépített Tv-n rengeteg film, zene és sorozat közült válogathatsz (én az Everything, Everything-et, The Secret Scripture-t, Blind-ot és a Baby Driver-t nézetem meg, mindegyiket ajánlom).

SINGAPORE LAWS

ENG: Before you get to Singapore, make sure you keep the following things in mind: Singapore is one of the tidiest, well organized and safest cities in the world which is also paired with strictness. As soon as we got the immigration papers on the plane we’ve noticed the warning written on it immediately. So, guys, don’t be a hero, forget about drugs, cigarettes and throwing trash away on the streets of Singapore. Due to the city’s strict laws, the number of  crimes are minimal. Everyone we’ve met were super helpful, kind and welcoming. So behave and you’ll enjoy your stay for sure.

HUN: Mielőtt ideutazol, pár dologra mindenképp figyelj. Ez a világ egyik legbiztonságosabb, legtisztább és legrendezettebb országa, amihez a szigorúság is társul. Mint ahogy azt a bevándorlással kapcsolatos papíron is olvastuk, bármilyen drogért halálbüntetés jár. Dohányáruért pedig börtön. Nem vagyok nagy dohányos, de sajnos ezzel a rossz szokással egy ideje együtt élek, így mindig van nálam egy doboz cigaretta, ha úgy érezném szükségem van rá. Most is hoztam magammal egy felbontott dobozt, hiszen álmomban sem gondoltam volna, hogy egy doboz cigaretta börtönbüntetésbe vagy akár 40 ezer forintomba kerülhet, éppen milyen kedvében van az ilyen ügyeket elbíráló személy a reptéren. Szingapúrban testvérem az utolsó taxinkban észrevette, hogy a gps mellett hírek futnak a vezető ipadjen, ahol pirosan világított, hogy akár egy doboz be nem jelentett cigarettáért börtön is járhat. Mivel én nem jelentettem be a felbontott cigarettámat, így inkább kidobtam egy kukába, ezzel megelőzve a bajt. Szingapúrban már egy rágógumi eldobásért, szemetelésért is súlyos pénzbüntetés jár. Nem csoda, hogy a város ennyire tiszta és biztonságos. Ahogy a képen is látható, az évi bűnözések száma minimalis. Mindenki udvarias, angolul többnyire beszélnek, de a taxisofőröktől ne oxfordi angolt várj, a lényeg, hogy megértsétek egymást.

HOTELS

ENG: Singapore is definitely not a cheap city. There are tons of hotels to choose from. We’ve stayed at the Marina Bay Sands Hotel for one night, which is one of Singapore’s most famous and iconic hotels. It opened its doors in 2010 and its been a major tourist attraction ever since with its infinity pool at the top of 57th floor and with its breathtakingly amazing view on the city, bars are also excellent. Although the view and the bars on the top of the hotel are amazing and really worth every penny. To be honest, the hotel is overpriced, but you have to pay for the view and the feeling of the top roof. Therefore, I would rather recommend to stay somewhere else for less as you can also visit the top floor as an outsider at around 10 SGD.

HUN: Szingapúr nem olcsó hely (1 SGD = 200 HUF). Töménytelen szálláslehetőség van. Mi a Marina Bay Sands Hotelben szálltunk meg egy éjszakára, ez Szingapúr talán legismertebb, ikonikus épülete. Kb. 10 éve építették, az 57. emelet tetején infinity medence található, fantasztikus kilátással a városra, éjszaka a bárok szenzációsak. Ha nem itt laksz, akkor is érdemes felkeresni. Kb. 2000 forintért, belépővel felmehetsz fotózkodni és elfogyasztani egy italt (a medence használata ebben nincs benne). Amúgy a szálloda túlárazott, ennek az áráért sokkal jobb szállodákat lehet találni. Ennek ellenére a hotel az év 365 napjában gyakorlatilag 100%-ig le van foglalva.

SIGHTSEEING IN SINGAPORE

ENG: Next to Marina Bay Sands Hotel, you can find the Gardens by the Bay thematic park with 2 greenhouses- the Cloud Garden and the Flowers Garden. Both of them are beautiful botanic gardens, outside you’ll find palm tree type artificial trees connected by suspension bridge. Visiting both of the gardens would roughly take around 2 hours and would cost you around 30 SGD/ person.

Their famous Botanic Garden which full of orchids and is operating since 1859 is also a must see. There are around 20-25.000 types of orchids in the world. Be aware that the heat and the humid is extremely high in the garden so you should dress loosely. After you finished your walk in the garden, you can take bus number 7 taking you to Orchard Road, Singapore’s one of the most famous shopping streets. There is no such thing you can’t find here. If you walk 100 meters from Orchard Road, you’ll arrive to Raffles Hotel, which is Singapore’s most famous Hotel. It was built at the end of 19th century and although there is a renovation right now, you can still walk in and wonder around for a bit. Enjoy the interior where once famous people like S. Maugham used to snip his drink.
When it comes to eating out, there is not much I can recommend. If you like Asian food, you’ll like everything here, really. If not, you can still find all kind of foods in the best quality. We went to eat out at Clarke Quay which is a nice area with full of restaurants, bars and live music.
This is all we could fit in into one day of Singapore, next we will visit Bali, the Island of Gods.
If you like nature, polite people, breathtakingly beautiful beaches, hotels and the local food then Bali should be your next destination.

HUN: Az említett szálloda mellet van a Gardens by the Bay, ami egy tematikus park. Tartozik hozzá két óriási üvegház, Cloud Garden és Flowers Garden. Mindkettő egy-egy fantasztikus botanikus kert. Kívül mesterséges fákra hasonlító tornyok találhatók, függőhíddal összekötve. Az egész kb. 2 órás program, a belepő felnőttnek kb. 30 SGD (kb. 6 ezer forint).

Szintén érdemes megnézni a híres botanikus kertjüket. Az 1859 óta működő több hektáros kert fantasztikus gyűjteménye az orchideáknak. Hihetetlen, de kb. 20-25 ezer fajta orchidea létezik a világon, a Föld virágzó faunájának 10%-a az orchidea- családhoz tartozik. Arra készülj fel, hogy kibírhatatlan meleg és óriás páratartalom fog várni. Ha kedved van, szállj fel a 7-es buszra (1 jegy kb. 300 HUF), és 7-8 megálló után, szállj le az Orchard Road-on, ami Szingapúr egyik legismertebb bevásárlóutcája. Ugyanaz, mint a földalatti plázák (pl.: Marina Bay shopping center), amelyek az amerikai plázákkal/bevásárlóutcákkal veteksznek. Itt is minden világmárkát megtalálsz, amit ismersz vagy nem ismersz. Különbség annyi, hogy itt a vásárlók majd 100%-a helyi: egykori dél kínaiak leszármazottjai, maláj bevándorlók, indiaiak.

Az Orchard Road-tól kb. 100 méter sétára található Szingapúr leghíresebb szállodája, a Raffles Hotel. A 19. század végén épült szállodát jelenleg tatarozzák, 2018 augusztusában fog újra nyitni, de néhány épületszárny, fantasztikus billiárd terem és söröző most is üzemel a látogatok számára is.
Ha étkezésről van szó, akkor bármit megtalálsz, amit szeretnél és fantasztikus minőségben. Mi este a Clarke Quay-hoz mentünk el: több száz étterem bár, söröző található egy folyó partján. Érdemes megnézni.

Egy nap szingapúri látogatásunk alatt ennyi fért bele. Azt vedd figyelembe Szingapúr esetében, hogy ez egy nagyon fiatal ország és talán a helyiek sem sértődnek meg, ha azt írom, 1, maximum 2 nap alatt, minden fontosabb látnivalót fel tudsz keresni. Mint mindenütt, itt is biztos vannak rejtett kincsek, városrészek. Pl.: China Town, Little India, de ezeket is 1, maximum 2 óra alatt kényelmesen be tudod járni. Szóval ez nem a new-york-i vagy san francisco-i China town. Az ázsiai kultúrát ne itt, inkább Kínában, Indiában, Thaiföldön, Japánban vagy éppen Indonéziában keresd.

Következő úticélunk Bali, az Istenek szigete. Ha szereted a fantasztikus természetet, a hihetetlen udvarias helyieket (hinduk), fantasztikus tengerpartokat, szállodákat, és persze a kiváló helyi konyhát, akkor Bali egy kötelező úticél. Szó se róla, messze van. De ha már itt vagy, az élet lényegesen olcsóbb Szingapúrhoz képest.

Share this Post

Comments

  1. Lili!? megkerdezhetem milyen geppel csinaltad a fotoidat es hogy mivel szerkeszted?? ?? nagyon szepek! Es igy tovabb..varom a kovetkezo irasod???

    1. Author

      Szia Bianka,

      Köszönöm! Az összes képet iphone-al készítjük, a filtereket Adobe Lightroom- ban gyártom 🙂

Leave a Comment