BCEFW SS19

In Uncategorized by Lili PatakiLeave a Comment

Idén abban a kiváltságos helyzetben érezhettem magam, hogy lehetőségem nyílt három divathét programját is végig követni, melyből kettő, a Budapesten megrendezett Budapest Central European Fashion Week (BCEFW) volt. Mindkét alkalommal részt vettem az összes bemutatón, valamint a divathéthez kapcsolódó különböző eseményeken.

A BCEFW most is egy Front Row vacsorával kezdődött, ahol a régió dizájnerein kívül magyar és külföldi influencerek (Bryanboy, Andicsinger), valamint neves divatszakértők (Alberto Calabrese) egyaránt jelen voltak. A vacsora nagyon jó hangulatban telt, melyhez az is hozzájárult, hogy számomra talán az eddigi leggyönyörűbb helyszínen rendezték meg, a Szépművészeti Múzeumban. A Front Row vacsora egy idei új kezdeményezés, mely tökéletes alakalom arra, hogy a meghívott vendégek ráhangolódjanak a divathétre, megismerjék egymást. Ez az az este, amikor a tervezők is kiengedhetik a gőzt, megfeledkezhetnek a bemutatók előtti fáradalmas hónapokról.

Image
Image
Image
Image
Image

Az októberi BCEFW-nek újra a gyönyörű Várkert Bazár adott otthon, s most a 2019 tavaszi-nyári trendeket mutatták be a tervezők a divathét vendégeinek.

Bár Budapest meglehetősen kicsi a nagy divatvárosokhoz képest, ennek ellenére úgy gondolom, hogy rengeteg tehetséges és feltörekvő tervezőnk van, akik megérdemelnék a világhírű sikert. A divat szerelmeseként és legfőképpen magyarként óriási öröm, hogy mára több hazai tervező darabja is visszaköszön a külföldi boltok polcain, valamint a legnagyobb online webshopok oldalain, mint pl.: a Net-a-Porter vagy Luisaviaroma.

A szervezők sem gondolják ezt másképp, céljuk, hogy minél nagyobb figyelmet fordítsanak a divattervezők fejlesztésére, annak érdekében, hogy képesek legyenek a nemzetközi piacra lépésre.

A BCEFW-et megelőzően a Magyar Divat és Design Ügynökség egy hároméves stratégia megállapodást kötött a Camera Nazionale della Moda Italaiana-val. Az együttműködés keretében az olasz divatkamara szakmai partnerként támogatja a magyar divat fejlődését.

Mindig megtiszteltetés számomra, amikor meghívást kapok ezekre a rendezvényekre, hiszen én is előszeretettel támogatom a magyar tervezőket és a legnagyobb sikereket kívánom Nekik!

A BCEFW általában Young Talents bemutatóval kezdődik, ahol végzős diákok mutatják be a vizsgamunkáikat. Természetesen öröm nézni a már elismert magyar tervezők bemutatóit, hiszen lerí róluk a profizmus, mégis úgy gondolom, hogy azok a fiatal tehetségek, akik a Young Talents keretein belül először mutatják be a tervezéseiket, talán a leglelkesebbek. Látszik mennyi álmatlan óra, energia, könny és öröm van a vizsgamunkák mögött és öröm nézni, amikor a bemutató végén kicsit szerényen, megkönnyebbülve, de mégis büszkén végigsétálnak a kifutón.

Image

Sokszor megfeledkezünk arról, hogy hány ember munkáját igényli egy igényes bemutató megszervezése, hiszen mi ‘csak nézők’ vagyunk, akik már a tökéletesre csiszolt ‘gyémántot’ látjuk, mintsem a mögötte lévő fáradalmas órákat, esetlegesen felmerülő problémákat. S bár a ‘színfalak’ mögé nem igen látunk be, engem mindig lenyűgöz a sminkesek és a fodrászok munkája, hiszen ez is a show része, s látszik, hogy mennyi tervezés és kemény munka van egy-egy ‘look’ mögött. A smink és a haj mindig reprezentálja egy adott kollekció témáját, így a kreativitás itt is elengedhetetlen.  

Idén Zsigmond Dora bemutatója nyerte el legjobban a tetszésem, hiszen a kollekció összes darabja 100%-ban igazodott a – megszokottól eltérő – sminkhez/arcfestéshez, amellyel a tervező egy egészen más világba repített minket. Az egész bemutató nagyon emlékeztetett ‘A víz érintése’ című filmre, amiről utólag kiderült, hogy sokaknak ez volt a benyomása, a tervezőt mégsem ez ihlette. A bemutató vége is eltért a megszokottól: a modellek lassan, egyenként sétáltak ki, majd különböző pozíciókban álltak meg, míg a zene teljesen véget nem ért. Az egész show-hoz tökéletesen illettek a kiválasztott modellek, a smink, a haj, a zene. Számomra az egyik legjobb élmény volt a BCEFW alatt.

Image
Image
Image
Image

Leginkább azonban, az ukrán Chakshyn márka darabjai álltak közel az én ízlésvilágomhoz. A show letisztult volt, ahogy a smink és a haj is, az elegáns, darabokat extrémebb darabokkal vegyítették. Sokszor az az érzésem, hogy itthon az emberek nem nyitottak az új trendekre, kicsit talán félnek az átlagtól eltérően öltözködni, ezért is tetszett, hogy több olyan márka is jelen volt a BCEFW-en, amelyek pont ezt sugallják: merj önmagad lenni és úgy öltözködni, ahogy jólesik.

Image
Image
Image

A BCEFW-et idén a Nanushka zárta. A márka egyre nagyobb népszerűségnek örvend külföldön is. Amikor a milánói fashion week-en voltam, a Mytheresa fashion buying directora állt mellettem, aki épp arról beszélt egyik ismerősével, hogy mennyire szereti a magyar Nanushka márkát, amit nagyon jó volt Magyarként elcsípni/hallani. A bemutató telt házas volt, a külföldi meghívottak is egyből elővették telefonjaikat, talán ez volt a legvártabb show. A bemutatón a finomabb színek domináltak, így bézs, fehér, halványrózsaszín, de megjelent egy-két merészebb darab is, mint a leopárdmintás leggings vagy a ciklámen ruha. Számomra mindig kihívás megtalálni azt a darabot a kollekcióban, ami kevésbé tetszik, hiszen annyira ‘magaménak’ érzem a márkát és annak üzenetét, hogy ha tehetném, legszívesebben az összes darabot a szekrényemben tudnám.

Image
Image
Image
Image
Image
Image

This year I was lucky enough to have the opportunity to join 3 Fashion Weeks altogether. Two from them were held in Budapest, namely: Budapest Central European Fashion Week (BCEFW) and one in Milan (MFW). During BCEFW I attended all the shows and also all the fashion related events.

The BCEFW has again started with the Front Row Dinner where the attendants were able to meet the region’s designers, celebrities, well-known bloggers (such as Bryanboy and Andicsinger) and fashion experts (Alberto Calabrese). As always, the dinner was spent in a very good mood, the food was amazing, not to mention the breathtakingly beautiful location: Museum of Fine Arts.

The Front Row Dinner is a new initiative and its main goal is to provide the invitees an outstanding pre-fashion week experience and to allow attendees to get to know each other more, while it’s also a great opportunity for fashion designers to take a deep breath, let all the stress out and rest a bit after all the hard-working days and before show time.

The BCEFW was held in the beautiful Várkert Bazár, in the heart of Budapest where designers were showcasing their SS19 designs. Although Budapest is quite a small city, especially compared to big fashion cities, I still believe that we have incredible emerging talents who should deserve to be well-known worldwide. As a Hungarian fashion lover, it warms my heart to see Hungarian designers’ work in many other cities’ stores and also on some nice luxury webshops such as: Net-a-porter or Luisaviaroma.

The organizers of BCEFW share the same opinion: their goal is to put more emphasis on the development of Hungarian fashion designers in order to help them to break into the international fashion market. Just before the opening of BCEFW the Hungarian Design and Design Agency have signed a 3-yearlong strategic agreement with the Camera Nationale della Moda Italiana in which the Camera Nationale della Moda Italiana agrees to help and support the development of the Hungarian fashion market as a professional partner.

The mentoring program has already began, thus the selected Hungarian designers (Abodi, Je Suis Belle, Celeni, Artista, Dora Zsigmond, Cukovy, Tomcsanyi and Elysian) have started the joint work with their mentors.

It is always an honor to join these kind of events as I truly support Hungarian designers and wish them the best for the upcoming years! The BCEFW usually kicks in with the Young Talents show, where Hungarian fashion graduates get the opportunity to showcase their designs. Although it is very satisfying to watch well-known designers’ shows, still I felt like these graduates were the most enthusiastic during the whole fashion week. You could see how much effort, energy, creativity they’ve put into their final works and how many sleepless nights, tears and joy their work required. It felt really good to watch them walk down the catwalk a bit shy, relieved, but quite proud.

We often tend to forget about the amount of work these shows require and also about how many people work behind just one show as we, guests only get to see the final part, where everything seems perfect. Although we do not get to see the ‘behind the scenes’ part, the amount of work hair stylists and make-up artist put into these projects fascinates me. Both hair styles and make-up play a big part of the shows as they aim to represent the collections’ theme (for example Abodi always has the craziest make ups as her collection is always very fun and crazy, while Nanushka usually asks for more natural make up on her models as she represents a more clean, modern style), thus their hard work and creativity is essential.

This year I liked Dora Zsigmond’s show the most as everything was on point! The make-up fully represented the collection and although I had a feeling that the show was built on ‘The shape of water’ movie’s theme due to the heavy green/brown full face make up and the colours she has used for her collection, I later found out that (although many of us shared this opinion) it certainly was just a random coincidence. The ending of the show was also very unusual which made it even more interesting. Despite having all the models walk down the catwalk at the same time, models separately and very slowly walked down the catwalk and stopped at different spots until the music ended. The whole show was amazing, everything was perfect: the chosen models, the oversized designs, the make-up, the music. Zsigmond Dora’s show was surely one of my favorites during the BCEFW.

I discovered an amazing brand this year, the Ukrainian Chakshyn whose collection stole my heart. The show was very pure with simple, natural make up and hair styles. The designers combined the elegant pieces with some exciting bits. Hungarians are still a bit shy to wear more edgy and extreme pieces, thus I really liked that BCEFW introduced us to so many new brands that truly suggest us to wear whatever we feel like even if it may be a bit unusual to others.

The final show of BCEFW was Nanushka. The brand is getting more and more recognition worldwide and when I attended Milan Fashion Week, Tiffany Hsu, the Fashion Buying Director of Mytheresa was standing next to me talking to her friend about how much she likes the Hungarian brand, Nanushka. There were plenty of people waiting to get in to the Nanushka show, there was not a single tiny space left in the room. All the attendees were holding their phones in their hands, waiting to capture the beautiful pieces of SS19. Probably this was the most waited show among the foreign guests. The show introduced us to the new SS19 collection where the designer again used white, beige and light pink as the main colors, however leopard prints also appeared to make some looks even more interesting. It is always difficult for me to find a single piece that I like less than the others, as Nanushka is one of my favorite brands and I would love to see all the pieces hanging in my wardrobe as it truly represents my style.

Share this Post

Leave a Comment